Tillbaka till innehållsförteckningen.

Kemi – Centralt innehåll åk 8

Kemin i naturen, i samhället och i människokroppen 

  • Stärkelsens egenskaper.

  • Laborationer med socker- och stärkelsetest på olika näringsväxter.

  • Skillnaden på vegetabiliska och animaliska lipider. Lipider som råvara vid tillverkning av tvål, såpa och stearinljus.

  • Vattenlösliga och fettlösliga ämnen. Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

  • Extraktion och emulsion.

  • Mjölkens betydelse som råvara vid framställning av produkter som ost, grädde, messmör, yoghurt, fil, mjölksocker.

  • Proteinernas egenskaper, hur de koagulerar i syra och vid uppvärmning.

  • Proteinernas funktioner i växt, djur och människa.

  • Mineral som är viktiga för människans hälsa. De viktigaste vitaminerna.

  • Människans dagsbehov av näringsämnen, innebörden av energiinnehåll, kJ/kcal. Innehåll i mat och dryck och dess betydelse för hälsan.