Tillbaka till innehållsförteckningen.
Kemi – Centralt innehåll åk 8
Kemin i naturen, i samhället och i människokroppen
Stärkelsens egenskaper.
Laborationer med socker- och stärkelsetest på olika näringsväxter.
Skillnaden på vegetabiliska och animaliska lipider. Lipider som råvara vid tillverkning av tvål, såpa och stearinljus.
Vattenlösliga och fettlösliga ämnen. Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.
Extraktion och emulsion.
Mjölkens betydelse som råvara vid framställning av produkter som ost, grädde, messmör, yoghurt, fil, mjölksocker.
Proteinernas egenskaper, hur de koagulerar i syra och vid uppvärmning.
Proteinernas funktioner i växt, djur och människa.
Mineral som är viktiga för människans hälsa. De viktigaste vitaminerna.
Människans dagsbehov av näringsämnen, innebörden av energiinnehåll, kJ/kcal. Innehåll i mat och dryck och dess betydelse för hälsan.